Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Systemy zarządzania jakością produktów. Metody analizy i oceny

Tytuł :
Systemy zarządzania jakością produktów. Metody analizy i oceny
Autorzy :
Lisiecka, Krystyna
Tematy :
Zarządzanie, organizacja, strategie
Słowa kluczowe :
ocena
produkty
informacja
TQM
ISO
Pokaż więcej
Data publikacji :
2013
Wydawca :
Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
ISBN, ISSN :
9788378750925
Opis fizyczny :
242 s.
Język :
polski
Linki :
Spis treści
Dostawca treści :
IBUK Libra
 
Książka
  Przejdź do źródła

Treścią pracy są metody oceny i analizy systemu zarządzania jakością. Książka składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym scharakteryzowano modele zarządzania organizacją przez jakość oraz systemy zarządzania jakością produktów. W rozdziale drugim opisano metody analizy i oceny systemów zarządzania jakością (SZJ); wyróżniono i omówiono audyty oraz przegląd kierownictwa. W rozdziale trzecim przedstawiono rolę informacji w analizie i ocenie systemu zarządzania jakością. Omówiono rodzaje pozyskiwanych informacji o jakości produktów rynkowych, zadowoleniu klientów, a także kształtowaniu poszczególnych kosztów rodzajowych w ramach prowadzonego problemowego rachunku kosztów jakości. Rozdział czwarty poświęcono metodom oceny dojrzałości systemów zarządzania jakością. Omówiono w nim metody samooceny organizacji według modelu EFQM oraz według modelu zawartego w standardzie ISO 10014:2006. Samoocena przedsiębiorstwa jest użyteczna dla każdej jednostki organizacyjnej chcącej rozwijać i nadzorować wdrożony program TQM. Ten rodzaj systematycznego nadzoru i pomiaru pracy oraz procesów poszczególnych działów przedsiębiorstwa jest jednym z głównych działań zarządzania przez jakość. Przedstawiono także inne metody oceny dojrzałości systemu zarządzania jakością, a wśród nich metodę inwestowania w personel, metodę oceny dojrzałości systemu w wymiarze kulturowym oraz oceny pozycji organizacji według zasad Manufacturing PROBE. W zakończeniu rozważań tego rozdziału przedstawiono certyfikację jako sposób oceny dojrzałości systemu zarządzania jakością.


Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies