Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Diffusion in oils versus their viscosity – Insight from Nuclear Magnetic Resonance relaxometry

Tytuł :
Diffusion in oils versus their viscosity – Insight from Nuclear Magnetic Resonance relaxometry
Autorzy :
Elzbieta Masiewicz
Danuta Kruk
Zbigniew Wieczorek
Sylwia Lotarska
Aleksandra Stankiewicz
Mecit Halil Oztop
Jaroslaw Budny
Pokaż więcej
Temat :
Viscosity
Relaxometry
Range (particle radiation)
Materials science
Nuclear magnetic resonance
Relaxation (NMR)
Molecule
Orders of magnitude (data)
Diffusion (business)
Rotational dynamics
Food Science
Źródło :
Journal of Food Engineering. 317:110848
Informacja o wydawcy :
Elsevier BV, 2022.
Rok publikacji :
2022
ISSN :
0260-8774
Dostęp URL :
https://explore.openaire.eu/search/publication?articleId=doi_________::9f48204946775192d6eac0e54e879755
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110848
Prawa :
CLOSED
Numer akcesji :
edsair.doi...........9f48204946775192d6eac0e54e879755
1H Nuclear Magnetic Resonance relaxometry studies have been performed for fifteen kinds of oil. The measurements of 1H spin-lattice relaxation rates have been carried out in a frequency range encompassing three orders of magnitude: from about 10 kHz to 10 MHz, at room temperature. The data have been analysed in terms of a rigorous model rendering translation diffusion coefficients and providing some insight into rotational dynamics of triacylglycerols molecules. It has been observed that the diffusion is approximately by about 200 times slower compared to water diffusion in bulk and the diffusion coefficient varies in a narrow range. The diffusion coefficients have been combined with viscosity for different kinds of oil. A relationship between the molecular (the diffusion coefficient) and macroscopic (the viscosity coefficient) quantities have been established. It has turned out that most of oils follows the revealed relation. Discrepancies from the relationship, observed for some oils, have been discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies