Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu

Tytuł pełny :
Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu / redaktor Jan Gawęcki
Autorzy :
Gawęcki, Jan
Wydawca :
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania :
2012
Opis fizyczny :
559 stron: ilustracje; 25 cm
ISBN :
9788301163204
Temat :
Żywienie
Żywność
Fizjologia
Trawienie
Katabolizm
Anabolizm
Energia
Węglowodany
Tłuszcz
Białko
Witaminy
Produkty spożywcze
Wartość odżywcza
Normy żywieniowe
Książka
LDR     02959cam#a2200457#i#4500
001     3683100150006
003     CHORZ WSB
005     20201028110918.8
008     120924s2012####pl#||||gr||||#00|#0#pol#d
020     %a 9788301163204
035     %a (CHO)73568
040     %a WSB_CHO %c WSB_CHO %b pol %e PNN %d CHORZ WSB
041 1 # %a pol %h pol
080 #   %a 64
090 1   %2 CHORZ WSB %a 15.E
100 1   %a Gawęcki, Jan %e Redaktor
245 0 0 %a Żywienie człowieka: %b podstawy nauki o żywieniu / %c redaktor Jan Gawęcki.
260 #   %a Warszawa : %b Wydawnictwo Naukowe PWN, %c 2012.
300     %a 559 stron: %b ilustracje; %c 25 cm.
520 8   %a WSTĘP
Gawęcki J.: Człowiek i jego pokarm
Berger S.: Historia nauki o żywieniu
Berger S.: Cele i zadania nauki o żywieniu
Berger S., Świstak E.: Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe
520 8   %a II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA:
Grzymisławski M.: Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
Gawęcki J.: Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne
Gawęcki J.: Trawienie i wchłanianie
Keller J.S.: Katabolizm i anabolizm
520 8   %a III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
Jeszka J.: Energia
Cichon R., Wądołowska L.: Węglowodany
Ziemiański Ś.,  Gawęcki J.: Tłuszcze
Hryniewiecki L., Roszkowski W.: Białka
Brzozowska A.: Składniki mineralne
Wartanowicz M.,  Gronowska-Senger A.: Witaminy
520 8   %a IV. ŻYWNOŚĆ – WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŃSTWO:
Gawęcki J., Woźniewicz M.: Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
Gawęcki J., Roszkowski W.: Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności
Cichon R., Wądołowska L.: Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
Gawęcki J.:  Wzbogacanie żywności
Kunachowicz H., Gawęcki J., Woźniewicz M.: Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
Gertig H.: Dodatki do żywności
Gertig H.: Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze
520 8   %a V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI:
Szyfter K.: Żywienie a informacja genetyczna człowieka
Roszkowski W.: Normy żywieniowe
Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A.: Planowanie żywienia
Gronowska-Senger A.: Ocena wyżywienia
Charzewska J.: Ocena stanu odżywienia
650   9 %a Żywienie
650   9 %a Żywność
650   9 %a Fizjologia
650   9 %a Trawienie
650   9 %a Katabolizm
650   9 %a Anabolizm
650   9 %a Energia
650   9 %a Węglowodany
650   9 %a Tłuszcz
650   9 %a Białko
650   9 %a Witaminy
650   9 %a Produkty spożywcze
650   9 %a Wartość odżywcza
650   9 %a Normy żywieniowe
856 4 0 %u https://prolib.chorzow.wsb.pl/cgi-bin/wspd_cgi.sh/wo_ropis.p?IDRek=3683100150006 %z Rekord w katalogu OPAC biblioteki %9 LinkOPAC
920     %a ISBN 978-83-01-16320-4
999     %b prolib (08/06/2020) %y 2012 %c pwegrzyn (28/10/2020 ; 000, 040, 090+, 100+, 245, 300, 500-, 504-, 520+, 700-, 920) 

WSTĘP
Gawęcki J.: Człowiek i jego pokarm
Berger S.: Historia nauki o żywieniu
Berger S.: Cele i zadania nauki o żywieniu
Berger S., Świstak E.: Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe

II. ELEMENTY FIZJOLOGII ŻYWIENIA:
Grzymisławski M.: Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
Gawęcki J.: Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne
Gawęcki J.: Trawienie i wchłanianie
Keller J.S.: Katabolizm i anabolizm

III. ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
Jeszka J.: Energia
Cichon R., Wądołowska L.: Węglowodany
Ziemiański Ś., Gawęcki J.: Tłuszcze
Hryniewiecki L., Roszkowski W.: Białka
Brzozowska A.: Składniki mineralne
Wartanowicz M., Gronowska-Senger A.: Witaminy

IV. ŻYWNOŚĆ – WARTOŚĆ ODŻYWCZA I BEZPIECZEŃSTWO:
Gawęcki J., Woźniewicz M.: Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
Gawęcki J., Roszkowski W.: Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności
Cichon R., Wądołowska L.: Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
Gawęcki J.: Wzbogacanie żywności
Kunachowicz H., Gawęcki J., Woźniewicz M.: Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
Gertig H.: Dodatki do żywności
Gertig H.: Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze

V. RACJONALIZACJA I OCENA ŻYWIENIA LUDNOŚCI:
Szyfter K.: Żywienie a informacja genetyczna człowieka
Roszkowski W.: Normy żywieniowe
Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A.: Planowanie żywienia
Gronowska-Senger A.: Ocena wyżywienia
Charzewska J.: Ocena stanu odżywienia


Dokumenty przeznaczone do wypożyczenia

Położenie :
Wypożyczalnia W 15.E
Nr inwentarza :
851 35991
Obsługiwane agendy :
Wyświetl listę
Położenie :
Wypożyczalnia W 15.E
Nr inwentarza :
851 41843
Obsługiwane agendy :
Wyświetl listę

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies